Manual för NK surfskis

 

Hur du kommer igång med din nya NK surfski

Alla våra surfskis är förberedda för att komma igång så enkelt som möjligt. Vad du behöver göra är att justera fotplattan så att den passar din benlängd. Du justerar fotplattan genom att dra i linan precis bakom plattan. Standard rekommendation för avstånd är att du precis ska kunna skjuta ner ett ben när du roterar med höften så att baksidan av ditt knä rör vid "puckeln”. Du ska inte nå ner med baksida knä när du trycker båda benen. Härifrån kan du ställa in ett ”klick" bakåt eller framåt för att hitta optimala längden för dig.

Roderlinorna är självjusterade, vilket betyder att du inte behöver justera linorna när du justerar avståndet till fotplattan, se bara till att linorna löper med genom hålen i pedalerna. Om du vill justera vinkeln på pedalerna gör du det genom att korta eller förlänga roderlinorna med linjusteraren framför fotstödet. Om du paddlar på havet rekommenderar vi att du har pedalerna nästan rakt uppåt (mot dig) för att få maximal styrförmåga och kontroll. Om du paddlar plattvatten kan du låta pedalerna vara i samma vinkel som fotplattan för att tillåta lite hårdare benarbete utan att styra onödigt mycket.

Nu är du redo att paddla!

Hur du använder självlänsen

Självlänsen är placerad mellan benen så långt akterut i cockpit som möjligt och på lägsta punkt. Du öppnar länsen genom att dra greppet uppåt/bakåt med handen. Nu kan den lätt manövreras upp och ner. Fullt öppen töms cockpiten på mycket kort tid men skapar också mer turbulens längs skrovet. Vi rekommenderar att ha länsen stängd och öppna vid behov. När länsen väl är öppen kan du med lite träning också justera länsen med foten. Länsen är försedd med en ”backventil” i form av ett ”gångjärnsförsett” litet lock för att det inte ska rinna vatten in i cockpit när du står still. Var uppmärksam på detta lock, när du öppnar självlänsen måste den öppnas så mycket så att locket tillåts öppna. Prova detta på land för att se hur det fungerar. OBS! Det är det mycket viktigt att du inte får sand i länsen. Om du lämnar båten på stranden se till att du har stängt länsen innan du lägger ner båten. Om du länsen inte fungerar enkelt är det troligt att du har lite sand i som du behöver tvätta ur med rent vatten.

Efter paddling och förvaring

Om du paddlar i saltvatten måste du tvätta din kajak med sötvatten efter varje tillfälle!

Förvara ej kajaken i direkt solljus för att bäst bevara gelcoat ytan, under en längre period kan gelcoat pigmentet blekna på grund av UV- strålningen.

Förvara surfskin i avsedda vaggor eller på lämpliga upplägg. Se till att inte förvara båten på för små upplägg, det kan deformera formen på båten, vi rekommenderar ett upplägg med en vadderad yta på minst 10 cm på två avvägda punkter framför och bakom cockpiten.

Om du täcker kajaken med en presenning eller liknande ( tex kajakfodral), tänk på att fukt mellan presenning och kajakens gelcoatyta kan leda till små bubblor och blåsor i gelcoaten. Använd endast en presenning under korta perioder eller se till så det ventilerar mellan kajak och presenning.

Den bästa lösningen för att förvara din kajak är inne i en byggnad för att undvika fukt och UV ljus.

Transportera din surfski

Vi rekommenderar att du använder avsedda lasträcken och kajakvaggor eller vadderade sidolastare när du transporterar din surfski på biltaket. Var uppmärksam på att du inte surrar kajaken för hårt, du kan skada konstruktionen, var särskilt försiktig med A och B konstruktion.

Säkerhet

Att paddla en surfski kan vara farligt om den inte används med försiktighet. Använd alltid en flytväst och en leash (fångsrem) mellan dig och surfskin (förutom vid forspaddling då det kan vara livsfarligt att sitta fast i kajaken). Paddla aldrig ensam på öppet vatten. Se till att du är klädd för vattentemperaturen och att du kan göra en re-entry om du välter. Paddla aldrig i förhållanden som du inte kan hantera. Kontrollera din surfski- roder/linor, skruvar, tillbehör etc regelbundet innan du paddlar på öppet vatten. Förbered dig genom att ha en väl genomtänkt säkerhetsplan och ta alltid med dig en vattensäkrad mobiltelefon i händelse av en olycka.

Garanti

Nordic Kayaks garanterar den ursprungliga ägaren, som köpt produkten från Nordic Kayaks eller en auktoriserad NK återförsäljare, att alla våra produkter ska vara fria från fel i konstruktion eller montage i två år från inköpsdatum. Om en sådan skada skulle uppstå, kommer NK reparera eller ersätta produkten. Den ursprungliga fakturan är ditt köpebevis

Om du returnera din produkt i ett garanti- eller reparationsärende, betalar köparen för frakten till återförsäljaren eller till Nordic Kayaks i Stockholm. När produkten har reparerats står Nordic Kayaks för transport tillbaka till köparen.

Kontakta alltid Nordic Kayaks eller din lokala återförsäljare innan du skickar något tillbaka till oss! Vi hjälper dig med processen.

Detta täcks inte av garantin:

  • Skada i konstruktionen från någon form av påkörning mot skrov eller däck
  • Skada i samband med surrning vid exempelvis biltransporter
  • Skada som uppstått vid surf
  • Deformering pga långtids förvaring
  • Blekningar och försämrat ytskickt pga långtids förvaring i soljus
  • Kosmetiska skönhetsfläckar
  • Varje ändring som görs på produkten
  • Produkter köpta som " demoprodukter"

För mer information kontakta oss..

Njut av paddling men tänk på säkerheten / Nordic Kayaks